virtuaalihevonen • a SIM-game horse

Rambling Rose

Nimi: Rambling Rose "Rose"
Skp, rotu: tamma, quarter
Rek. num: VH15-014-0017
Säkä, väri: 156 cm, mustanpäistärikkö
Syntynyt, ikä: 16.12.2012 Yhdysvalloissa, 17-vuotias (info)
Painotus: westernpainotteinen
Koulutus: karjankäsittely, nopeuslajit, reining
Maahantuoja: Arnika
Omistaja: Arnika VRL-01371 / Ashton Ranch
Saavutukset
Kantakirjattu III-palkinnolla (64,5%) PKK:n 68. kantakirjaustilaisuudessa.

Sukutaulu

Rambling Man qh, 156 cm, mpäist, EVM Rambling qh, 157 cm, rnpäist, EVM Didn't He Ramble EVM
Oklahoma Sunshine EVM
Mannequin qh, 149 cm, m, EVM Manifest EVM
Amethyst Eyes EVM
Rosetta qh, 153 cm, rt, EVM Carved In Stone qh, 157 cm, vkko Stoneface EVM
Caramella EVM
Roses Are Blue qh, 150 cm, rtkm, EVM I've Got The Blues EVM
Thorny Rose EVM
NÄYTÄ/PIILOTA SUKUSELVITYS

Sukuselvitys

ISÄLINJA: EVM (0)
EMÄLINJA: EVM (0)

Rambling Rose on sukunsa puolesta texasilaisen kasvattajansa vuosien työn tulos ja sen kirkkaimpia helmiä. Erityisesti emän puolelta löytyy useita suoranaisia tähtiä, mutta isän puoleinen sukukaan ei paljoa niiden rinnalla kalpene. (Sukuselvitys kesken.)

Isä Rambling Man ...

ii. Rambling oli jo ulkomuodoltaan sangen mainio ilmestys. Emältään päistärikkögeenin perinyt ori hurmasi elämänsä aikana näyttelytuomarin jos toisenkin korrektilla rakenteellaan. Rambling kilpaili isänsä tapaan jonkin verran reiningissä, muttei päässyt etenemään yhtä pitkälle. Pääasiallinen syy tähän oli se, ettei sen oikeastaan tarvinnut — ori seilasi pitkälti vanhempiensa meriiteillä, eikä sen juuri tarvinnut todistella kyvykkyyttään. Lahjakas ja taitava se eittämättä kuitenkin oli, vaikka viettikin elämänsä lähinnä näyttelyhevosena ja siitosoriina.

iii. Didn't He Ramble oli alkujaan melko tuntematon ori. Tämä johtui lähinnä siitä, että se oli kasvanut ja työskennellyt vuosia kotitilallaan luotettavana karjahevosena hoitaen nämä hommat tiettävästi aina erinomaisesti. Lopulta kuitenkin sen omistanut perhe joutui taloudellisiin vaikeuksiin, ja Didn't He Ramble myytiin. Uudella omistajallaan ori jätti karjatilan arjen taakseen, ja aloitti kilpailemisen reining-luokissa. Se niittikin nopeasti menestystä ja mainetta, ja kilpaili lopulta korkeatasoisissa mittelöissä ympäri Yhdysvaltoja sijoittuen ja voittaen lukuisia kertoja. Oriin nimestä tuli haluttu näky myös sukutauluissa, mutta se astui vain tarkkaan valikoituja tammoja, ja tästä syystä sen jälkeläismäärä on niinkin menestyneelle oriille melko pieni. Tämä kuitenkin takasi sen, että melkein jokaisesta sen jälkeläisestä tuli varsin onnistunut ja menestynyt omalla tahollaan.

iie. Oklahoma Sunshine valittiin Didn't He Ramblen morsiameksi erinomaisen sukunsa ansiosta. Tamma itse oli kilpaillut nuorena vain pariin otteeseen, ja vaikka sen kisaura alkoikin lupaavasti, siirrettiin se pian siitostammaksi halutun sukunsa vuoksi. Tamma oli aiemminkin jättänyt hyviä jälkeläisiä eri oreista, ja myös sen ja Didn't He Ramblen yhdistelmä osoittautui sangen onnistuneeksi.

ie. Mannequin pääsi näyttämään kyntensä myös kilpakentillä. Se ei painottunut selkeästi mihinkään osa-alueeseen, vaan siltä löytyy tuloksia niin karjankäsittelylajeista, reiningistä, trailista kuin halter-luokistakin. Vaikka kisaaminen Mannequinin kanssa ei ollutkaan selkeästi tavoitteellista, se menestyi oikein mukavasti, ja keräsi itselleen mainetta hevosena, joka osaa kaikkea ja pystyy vaikka mihin. Lisäksi Mannequinin toimi karjatilan hevosena sivutoimisesti silloin, kun ei ollut matkoilla kisojen tai näyttelyiden perässä.

iei. Manifest oli ulkomuodoltaan ja rakenteeltaan hyvä quarterori, joka loisti näyttelykehien lisäksi kisakentillä reining-luokissa ja nopeuslajeissa, mutta kotioloissa se tunnettiin ennen kaikkea räiskähtelevästä ja arvaamattomastakin luonteestaan. Menestyneen ruusukehain ruunaaminen ei tullut kenellekään tästä huolimatta mieleenkään, ja ori jätti elämänsä aikana muutamia ihan hyviä jälkeläisiä. Kumma kyllä oriin tulinen luonne ei juuri tuntunut perityvän sen jälkeläisille, vaan suurin osa niistä oli huomattavasti tasaisempia ja helpompia käsitellä.

iee. Amethyst Eyes ei juuri näyttäytynyt kilpakentillä muutamaa näyttelyä lukuunottamatta, vaan toimi täysipäiväisesti omistajansa karjatilan työhevosena, ja se olikin yksi tilan luottohevosista. Myöhemmässä vaiheessa elämäänsä Amethyst Eyes varsoi neljästi, ja sen jälkeläisistä parhaiten menestynyt oli tammavarsa Mannequin.

Emä Rosetta ...

ei. Carved In Stone ...

eii. Stoneface ...

eie. Caramella ...

ee. Roses Are Blue ...

eei. I've Got The Blues ...

eee. Thorny Rose ...

Jälkeläiset

# Jälkeläinen Synt. Meriitit Isä
001. qh-t. Ashton Rose 19.01.14 ei meriittejä Kid It's Inferno
002. qh-t. Ashton Flowerchild 21.02.16 ei meriittejä Goldoak's Butterscotch

Periyttäminen

Yleiset tiedot Muistiinpanot
Rotu: quarter (100%) ei muistiinpanoja
Värigenetiikka: Ee/aa/Rr (mustanpäistärikkö)
Maks. kapasiteetti: ---
Painotuslaji: westernratsastus
Luonteenpiirteet
Rohkeus: Taso 5: melko rohkea (68,8%) Periyttää ominaisuutta vahvasti.
Kuuliaisuus: Taso 6: kuuliainen (83,12%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Temperamentti: Taso 4: normaali (50,44%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Herkkyys: Taso 6: herkkä (77,1%) Periyttää ominaisuutta vahvasti.
Älykkyys: Taso 5: melko älykäs (59,9%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Taidot
Nopeus: Taso 5: hieman normaalia parempi (62%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Kestävyys: Taso 4: normaali (56,1%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Hyppykapasiteetti: Taso 4: normaali (49%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Hyppytekniikka: Taso 4: normaali (52,9%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Ketteryys: Taso 5: hieman normaalia parempi (70%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Liikkeet: Taso 4: normaali (55,6%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Askellajit
Käynti: Taso 5: hieman normaalia parempi (60,84%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Ravi: Taso 4: normaali (55%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Laukka: Taso 4: normaali (53,8%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
Erikoistaidot
Cow sense: Taso 5: hieman normaalia parempi (68,4%) Periyttää ominaisuutta normaalisti.
( Arnikan periytymisjärjestelmä virtuaalihevosille, versio 2.0. Lue lisää! )

Luonnekuvaus

Suorastaan syötävän suloinen Rambling Rose on täydellinen pakkaus, oikea aarre, jonka ostettuani koin saaneeni lottovoiton tililleni jääneestä ammottavasta lovesta huolimatta. Ei tarvitse olla tietoinen Rambling Rosen maineikkaasta suvusta ja hyvästä taustasta osatakseen arvostaa tammaa jo pelkästään sen perusteella, mitä voi paljain silmin havaita: kauniin erikoisvärityksen sekä ennen kaikkea mahtavan luonteen ja käsiteltävyyden. Rose on reipas ja kuuliainen, mutta myös herkkä, ja jos joku huonompi puoli täytyy tammasta pakolla kaivaa esiin, niin se lienee se, että herkkyytensä takia Rose ei anna helposti hoitajansa ja ratsastajansa töppäilyjä anteeksi. Näin ollen se ei varsinaisesti ole mikään aloittelijan hevonen, mutta jo vähänkin kokeneemmalle hevosihmiselle Rose on todellakin usein kuin unelmien täyttymys — kuuliainen käsiteltävä, taitava lännenratsu ja luotettava kumppani karjatilan arjessa.

Hoidettaessa Rose on ongelmaton ja ihastuttava. Hyvin koulutettu ja vailla huonoja tapoja oleva tamma huokuu tyyneyttä, mutta on kuitenkin hyvin tarkka saamastaan käsittelystä. Tammaa on käsiteltävä samaan aikaan melkein kuin silkkihansikkain, mutta silti päättäväisesti — liian rajuilla otteilla ei tämän hevosen kanssa edetä mihinkään, mutta liian haparoiviksi tai epäselviksi jäävät ohjeet menevät siltä niin sanotusti yli hilseen. Uhittelemaan ja kiukuttelemaan se ei kuitenkaan ala, vaan ja usein jää katsomaan hoitajaa kysyvästi, kunnes saa tarpeeksi selkeät ohjeet, joita se sitten tottelee kuuliaisesti. Jokapäiväisten hoitotoimenpiteiden kanssa ei oikeastaan ilmene mitään mainittavia hankaluuksia, vaan harjaus, kavioiden puhdistus, pesu, varusteiden laitto ja kaikki muukin sujuu rutiinilla. Taluttaessakin Rose kulkee taluttajan vierellä turhia hötkyilemättä, ilman että yrittäisi kiihdytää ohi tai jättäytyä jälkeen. Lastaus ja kuljetus sujuvat nekin ongelmitta.

Ratsastettaessa tammasta löytyy sopivassa suhteessa vauhdikkuutta ja miellyttämisenhalua. Se vaatii kuitenkin tarkan ratsastajan. Parhaimmillaan se nimittäin tottelee jo ihan höyhenenkevyitä apuja, mutta epäselvistä avuista se hämmentyy ja lopulta turhautuu niin, ettei yhteistyöstä tule mitään. Ratsastajan tulee antaa selkeät (mutta tarpeeksi keveät!) avut juuri silloin, kun niitä tarvitaan, ja olla vahingossa antamatta epäselviä signaaleita silloin, kun tarkoitus ei ole pyytää Roselta mitään. Rose on nimittäin jatkuvasti kuulolla avuille, ja noudattaa nöyrästi myös sellaisia apuja, joita ratsastaja saattaa huolimattomuuttaan tarpeettomasti antaa — tarvitaan tarkkaa ajoitusta, ja ratsastajan on jatkuvasti oltava tietoinen siitä, mitä Roselta pyytää! Rosen kanssa työskentelemään oppinut ratsastaja osaakin sitten jo varmasti arvostaa tamman herkkyyttä ja miellyttämisenhalua, sillä se parhaimmillaan usein tuntuu todella tottelevan jo pelkkää ajatusta. Tämä välittyy myös ratsukkoa seuraavalle katsojalle, ja helposti näyttää siltä, että tamma on ratsastajansa kanssa yksi ainoa olento, jolla on yhtenäinen tahto. Oikealla ratsastajalla Rose toimii erinomaisesti niin karjanajossa kuin kilpakentilläkin.

Kisakalenteri (vain sijoitukset)

PKK:n alaiset näyttelyt
09.02.14 Vecno Stud Hevostammat tuom. Latu HY, EM (väristä)
01.03.14 Azrak Racers Hevostammat tuom. Miia EO-sert, EM (väristä)
23.12.16 Kiltaniemi Tammat tuom. Aksu HY, SA
14.02.17 DS Valmennustalli Hevostammat tuom. Lynn EO-sert
25.02.17 Zen Hevostammat tuom. Chao EO-sert
31.12.17 PKK Muut lämminveriset tuom. Pölhö HY
VSN:n alaiset näyttelyt
03.12.16 Veeran yksityistalli Harvinaiset hevostammat tuom. Spookiness RCH
Westernratsastuskisat (25 sijoitusta, joista 06 voittoja ja 01 Cup-sijoituksia)
001. WRJ 07.03.15 Kilpailukeskus Reiter Pole Bending 2/40
002. WRJ 13.03.15 Ponipallero Ranch Trail 5/42
003. WRJ 15.03.15 Birch Bark Ranch Ranch Trail 1/15
004. WRJ 15.03.15 Birch Bark Ranch Cutting 1/15
005. WRJ 15.04.15 Delmenhorst Barrel Racing 1/40
006. WRJ 16.04.15 Delmenhorst Keyhole Race 2/39
007. WRJ 17.04.15 Delmenhorst Barrel Racing 4/40
008. WRJ 17.04.15 Delmenhorst Keyhole Race 3/39
009. WRJ 18.04.15 Delmenhorst Barrel Racing 6/40
010. WRJ 19.04.15 Delmenhorst Keyhole Race 3/39
011. WRJ 20.04.15 Delmenhorst Barrel Racing 2/40
012. WRJ 24.04.15 Delmenhorst Keyhole Race 6/39
013. WRJ 20.04.15 Silverlode Calf Roping 1/23
014. WRJ 20.04.15 Silverlode Ranch Trail 1/22
015. WRJ 29.04.15 Stableyard Cutting 1/62
016. WRJ 03.05.15 Stableyard Cutting 6/62
017. WRJ 06.05.15 Stableyard Cutting 2/62
018. WRJ 08.05.15 Stableyard Reined Cow Horse 7/62
019. WRJ 01.09.15 Birch Bark Ranch Pole Bending 2/19
020. WRJ 21.02.16 Birch Bark Ranch Cutting 3/30
021. WRJ 13.04.16 Viisikko Cutting 3/24
022. WRJ 25.05.16 Viisikko Cutting 5/30
023. WRJ 25.05.16 Viisikko Breakaway Roping 4/29
024. WRJ 26.05.16 Viisikko Cutting 2/30
025. WRJ 30.04.17 Riverrock Ranch / WRJ-Cup Keyhole Race 6/37

Päiväkirja

Viisivuotias Rambling Rose muutti Ashton Ranchille

28. marraskuuta 2013 / PÄIVÄKIRJAMERKINTÄ

Näin Rambling Rosen ensimmäistä kertaa, kun vierailin tamman kasvattajan kotitilalla Texasissa. Oli yksi kesän kuumimmista päivistä, ja tilan pihamaalla kävi kuhina — en ollut ainoa, joka oli saapunut katsomaan, millaisia tulevaisuuden lupauksia laadukkaista kasvateistaan tunnettu texasilaiskasvattaja oli laittanut myyntiin. Meille esiteltiin viisi hevosta, joissa totisesti ei yhdessäkään ollut valittamista, mutta minä iskin silmäni välittömästi Roseen; mustanpäistärikkö tamma oli nätti kuin karamelli, ja se esiintyi kaikin puolin edukseen niin maasta käsin kuin selästäkin esiteltynä. Olisin ollut valmis tekemään ostopäätöksen jo pelkän näkemäni perusteella, mutta paljastui lisäksi, että tammalla oli taustallaan erinomainen suku, joka yhdessä sen hyvän luonteen ja kauniin erikoisvärityksen ohella tekivät siitä todellisen aarteen. Tiesin, etten tulisi pääsemään halvalla, jos todella halusin saada Rosen osaksi Ashton Ranchin hevoskantaa. Siitä huolimatta koin saaneeni lottovoiton, kun samana päivänä ajoin pois texasilaiselta hevostilalta myyntisopimus taskussani, ja pankkitilini huomattavasti kevyempänä kuin aiemmin.

Pari seuraavaa viikkoa kuluivat jännityksessä. Pitkä kuljetus vaati järjestelynsä, mutta kaikeksi onneksi niin etukäteisjärjestelyt kuin reissun varsinainen toteutuskin sujuivat lopulta mallikkaasti. Myöhään illalla kuljetusauto kaartoi tallin pihaan, ja tuossa tuokiossa tamma sitten lopultakin seisoi Ashton Ranchin pihamaalla. Minun lottovoittoni! Hämärässäkin tamma oli yhtä hieno näky kuin nähdessäni sen ensi kertaa, vaikka se olikin juuri viettänyt vuorokauden tien päällä ja oli tästä syystä hieman väsähtänyt. Pitempiä aikalematta Rose pääsikin tutustumaan uuteen karsinaansa, jossa se sai eteensä heiniä yötä varten. Rose tuntui torkkuvan jo harjauksen aikana, eikä se tuntunut arastelevan uutta ympäristöä laisinkaan. Sammuttaessani viimein valot tallista oli uusi tulokas jo syvässä unessa omassa karsinassaan.

Seuraavana päivänä alkaisi Rosen tutustuminen uuteen kotiinsa oikein kunnolla. Pari ensimmäistä päivää otettaisiin vähän rennommin, ja sen jälkeen tamma pääsisi vähitellen täyttämään oman osansa tilan arjessa. Ihan täysipäivästä karjatilan työhevosen arkea tamma ei vielä tulisi viettämään vähään aikaan — se tarvitsisi vielä harjoitusta, ja lisäksi minulla oli sen varalle jo muita suunnitelmia. Oli nimittäin tarjoutunut tilaisuus käyttää erästä erinomaista quarteroriita Ashton Ranchin tammoille, ja katsoin, ettei tätä tilaisuutta sopinut jättää käyttämättä. Suunnitelmissa on siis, että Rose astutettaisiin ja että se varsoisi ensimmäisen varsansa kuusivuotiaana. Katson sauman olevan tälle hyvä; tamma oli kyllä nuori, mutta toisaalta varsominen ei pistäisi paussille sen kisauraa, jonka tamma pääsisi kunnolla aloittamaan mammaloman jälkeen.


Rosen ensimmäinen varsa syntyi ongelmitta

19. tammikuuta 2014 / KUULUMISIA

Rose varsoi aamun ensimmäisinä tunteina ilman ongelmia kauniin rautiaanpäistärikön tammavarsan. Varsominen sujui hyvin eivätkä tamma tai vastasyntynyt pienokainen tarvinneet ulkopuolista apua, vaikka tallin väki toki olikin valmiudessa toimimaan sen varalta, että jotain olisi mennyt pieleen. Kaikki sujui kuitenkin esimerkillisesti. Varsa nousi pian jaloilleen ja löysi hetken kuluttua nisälle ihan omin avuin, ja Rose on osoittautunut helläksi ja hyväksi emäksi varsallensa. Varsa tulee hienon päistärikkövärityksensä lisäksi perimään emältään myös nimen: uudelle pikkutammalle on nimittäin kaavailtu nimeksi Ashton Rose.


Rambling Rose kantakirjattu III-palkinnolla

03. maaliskuuta 2017 / KUULUMISIA / kirjoittanut Arnika

Rose saavutti PKK:n 68. kantakirjaustilaisuudessa III-palkinnon prosentein 64,5%. Ohessa tuomareiden antamat lausunnot:

- Rotuleima hyvä, sukupuolileima kohtalainen. Hieman kehitysvaiheessa oleva. Runko lyhyt, muoto rodulle tyypillinen. Takajalat hyväasentoiset, ej etunojoiset, vej sapelissa. Kaviot hyvässä kunnossa. Lihakseton kaula, kuiva, isoluinen pää. Hyvä väri, siisti toteutus.
- Kintereet alhaalla, lyhyet takakaviot. Hyvät leimat, napakka ja vahva runko.