Puoliverikasvatus

Sed ac orci dignissim, euismod ex vitae, posuere dolor. Donec pulvinar risus id efficitur pharetra. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Praesent laoreet auctor orci, ut rutrum elit imperdiet et. Cras mauris est, dictum quis diam vel, volutpat rhoncus arcu. Mauris posuere tortor id vestibulum rutrum. Nullam eu dui sed nulla feugiat dapibus.

In rutrum tortor sit amet tempor volutpat. Nullam gravida fermentum massa sit amet tincidunt. Phasellus quis dapibus lacus. Ut id eros quis lacus viverra luctus vel ac elit. Pellentesque eu erat nibh. Maecenas id tellus augue. Pellentesque justo quam, pretium ac lectus vel, posuere convallis lacus. Pellentesque tellus sem, bibendum sed mauris sed, dictum lobortis nisi. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Suspendisse potenti. Suspendisse eget ultricies turpis. Sed vitae ante ac diam fermentum lacinia a sit amet leo. Nulla vel sem tincidunt, imperdiet urna ut, pellentesque diam. Aenean euismod non elit sit amet bibendum. Integer id enim vel nisl pretium fermentum quis ac ex. Maecenas in dictum nulla.


Nimeämiskäytännöt

Kaikki meillä syntyvät puoliverivarsat saavat nimensä etuliitteeksi tallin oman kasvattajanimen (Eschehofs). Lisäksi pyrkimyksenämme on noudattaa reaalimaailman nimeämissääntöjä ja -käytäntöjä parhaamme mukaan:

HANNOVER: Varsat nimetään oriin nimen ensimmäisen kirjaimen mukaan.

HOLSTEIN: Orivarsat nimetään oriin nimen ensimmäisen kirjaimen mukaan. Tammavarsat nimetään vuosittain vaihtuvan kirjaimen mukaan, eikä oriin nimen tai nimen osan käyttö ole suositeltavaa. (2013: F, 2014: G, 2015: H, 2016: I tai J, 2017: K)

OLDENBURG: Orivarsat nimetään oriin nimen ensimmäisen kirjaimen mukaan. Tammavarsat nimetään tamman nimen ensimmäisen kirjaimen mukaan.

TRAKEHNER: Varsat nimetään tamman nimen ensimmäisen kirjaimen mukaan.


Yleiset jalostusperiaatteet

PÄÄTAVOITTEET — Tavoitteenamme on saada aikaiseksi rodulleen tyypillisiä yksilöitä niin ulkomuotonsa kuin käyttötarkoituksensakin puolesta. Meille on tärkeää, että kasvattimme ovat kaikin puolin terveitä, rakenteeltaan korrekteja ja luonteeltaan selväpäisiä, mutta ennen kaikkea haluamme, että niillä on hyvät käyttöominaisuudet sekä mahdollisuudet pärjätä hyvin elämässään käytössä kuin käytössä.

OMINAISUUKSIEN PERIYTYMINEN — Ominaisuuksien periytyminen on keskeinen osa kasvatustoimintaamme. Tätä varten meillä on käytössä tallin omistajan, Arnikan, kehittämä periytymisjärjestelmä, johon voit tutustua tarkemmin täällä. Tämän järjestelmän ansiosta jokainen meillä syntyvä varsa on alusta lähtien omanlaisensa yksilö. Niillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, jotka ne ovat perineet vanhemmiltaan ja jotka ne periyttävät edelleen omille jälkeläisilleen. Hyviä valintoja tekemällä vahvuuksia voidaan korostaa ja hevosen heikompia puolia pyrkiä minimoimaan.

"TASASUKUISUUS" JOUTAA ROMUKOPPAAN — Useiden virtuaalihevoskasvattajien ihannoima "sukutaulujen tasaisuus" — siis se, että hevosten sukutauluista löytyy tarkalleen yhtä monta polvea sukua sekä isän että emän puolelta — on meistä täysin turha ja jopa haitallinen tavoite. Niinpä siis isä- ja emäehdokkaiden sukutaulujen pituus ei näyttele minkäänlaista roolia valitessamme vanhempia syntyville kasvateillemme, vaan vaakakupissa painavat täysin muut asiat riippuen aina siitä, minkälaista varsaa kulloinkin toivomme syntyväksi. Haluamme, että jokaisessa yhdistelmässä ori ja tamma täydentävät toisiaan mahdollisimman hyvin parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Hiljaisena tavoitteenamme on osaltamme auttaa tuomaan "epätasaisille" sukutauluille takaisin se arvostus, joka niille kuuluu.

SUKUSIITOKSEN VÄLTTÄMINEN — Sukutauluissa välttelemme samojen nimien kertaantumista liian tiiviisti, mutta emme katso turhan pahaksi asiaksi sitä, jos samat nimet ilmenevät useammin jossain niin kaukana sukutaulussa, ettei sillä ole syntyvän kasvatin kannalta merkitystä.

SATTUMALLA ON OSUUTENSA — Periytymisjärjestelmän ansiosta voi usein ennustaa suhteellisen tarkasti, millainen suunnitellusta varsasta on todennäköisesti tulossa käyttöominaisuuksiensa ja luonteenpiirteidensä puolesta. Varsan sukupuolen ja värityksen määräytyminen sen sijaan ovat kirjaimellisesti arpapeliä; mahdollinen väritys toki määräytyy periytymisjärjestelmän mukaan vanhempien genotyypin perusteella, mutta varsinainen varsalle päätyvä väritys yksinkertaisesti arvotaan mahdollisten vaihtoehtojen joukosta, ja sama pätee siihen, tuleeko varsasta tamma vai ori. Näin siis hyvästäkään yhdistelmästä ei välttämättä saada heti täydellisesti halutun kaltaista varsaa (syntyy esimerkiksi rautias ori, kun toivottiin ruunivoikonkirjavaa tammaa), ja tästä syystä voimme hyvin teettää varsoja samoista yhdistelmistä useita kertoja, kunnes halutunlainen varsa osuu kohdalle — jos on osuakseen.