Kalvakan Ratsutila

Luonnekuvaus


Toisin kuin puolisisaruksensa Häslä, Helmi muistuttaa luonteeltaan näiden tammojen yhteistä esiäitiä ja Kristiina Kalvakan ensimmäistä ihkaomaa hevosta, Valokkia, suorastaan häkellyttävän paljon. Ei siis ihme, että Helmi on Kristiinan kullanmuru ja ehdoton suosikki. Sentimentaaliset syyt eivät kuitenkaan ole ainoa syy pitää tästä tammasta, sillä se totisesti luonteeltaan erinomainen tapaus: rehellinen, selväpäinen ja luotettava, rauhallinen muttei laiska, älykäs olematta silti hankala. Kukapa ei tällaiseen Helmeen ihastuisi!


Valokin Iiris - Valokin Tyttö - Valokki

Sukutaulu


isä Helmee sh, 160 cm, rt EVM ii. Hulppee sh, 162 cm, rt EVM iii. Tosi-Upee EVM
iie. Hellun Rei EVM
ie. Helmi-Kaarina sh, 156 cm, rn EVM iei. Loistokas EVM
iee. Kaarina EVM
emä Valokin Iiris sh, 153 cm, rt EVM ei. Illantullen sh, 157 cm, rt EVM eii. Illanharmaa EVM
eie. Tulotar EVM
ee. Valokin Tyttö sh, 155 cm, rt EVM eei. Pojankloppi EVM
eee. Valokki EVM
Näytä/piilota sukuselvitys

Isä Helmee

ii. Hulppee

iii. Tosi-Upee

iie. Hellun Rei

ie. Helmi-Kaarina

iei. Loistokas

iee. Kaarina

Emä Valokin Iiris

ei. Illantullen

eii. Illanharmaa

eie. Tulotar

ee. Valokin Tyttö

eei. Pojankloppi

eee. Valokki


Jälkeläiset


# Jälkeläinen Syntynyt Meriitit Isä
001. sh-o. Kalvakan Kelmee 01.06.2015 ei meriittejä Rosmoruhtinas (EVM)
002. sh-o. Kalvakan Musta 06.05.2020 ei meriittejä Mahtiaatos (EVM)

Kisatulokset ja meriitit


Finest-arvonimi myönnetty joulukuussa 2017.

Kantakirjattu II-palkinnolla (70,5%) 01/2018 PKK:n 77. kantakirjaustilaisuudessa
"Arvostelu ravurina: erinomaiset leimat. Tasapainoinen runko, laskeva lautanen. Pitkähköt takajalat, tuovat vaikutelmaa keskenkasvuisuudesta. Voimaks etuosa, kuiva kaula ja pää. Hillitty ja yksityiskohtainen toteutus." "Edustaa jokseenkin juoksijatyypin ja ratsutyypin yhdistelmää, tyyppileima saisi olla selkeä. Rotu- ja sukupuolileimat kuitenkin hyvät. Tammalla on kaunis, mutta hieman isohko pää, jossa nätti ilme. Kaulan ja pään liittymä voisi olla hieman parempi, kaula muutoin ok. Pysty lapa ja painunut/lihasköyhä selkä. Laskeva lautanen, häntä kiinnittynyt hieman alas. Jalat kuivahkot, etujalat suorat ja hyväasentoiset. Takajalat myöskin melko hyväasentoiset, avonainen kinnerkulma. Kaunis väri ja silmää miellyttävä väritystekniikka."

PKK:n alaiset näyttelyt

Pvm. Järjestäjä Luokka, tuomari Tulos
17.09.2017 Niiranvaaran oriasema Kylmäveriset, tuom. Viiru EO-sert
11.11.2017 DS Valmennustalli Suomenhevoset, tuom. Lynn EO-sert
25.11.2017 Virmaveden hevostila Suomenhevoset (ratsut), tuom. Anne EO-sert
04.12.2017 Namer Suomenhevoset, tuom. Anne EO-sert
22.12.2017 Virmaveden Hevostila Suomenhevoset (ratsut), tuom. aksu EO-sert
16.12.2017 EC Amjad Hevostammat, tuom. Viiru EO-sert, EM (rotuleima)
31.12.2017 PKK Suomenhevoset, tuom. aksu EO-sert
25.06.2018 PKK Kylmäveriset tammat, tuom. Kaneli EO-sert
08.09.2018 DS Valmennustalli Hevostammat, tuom. Lynn BIS5, KTK-sert, EM (tekniikka)

VSN:n alaiset näyttelyt — RCH x 2 = 20p

Pvm. Järjestäjä Luokka, tuomari Tulos
20.05.2018 Adina Suomenhevostammat, tuom. dookie RCH (36,5p)
22.06.2018 Hirttivaara Suomenhevostammat, tuom. dookie RCH (36,5p)

KRJ:n alaiset kouluratsastuskisat — 9 sijoitusta, joista 2 voittoja

Maa Jaos Pvm. Järjestäjä (linkki kutsuun) Luokka Sijoitus
KRJ 17.09.2017 Mandelbacke Helppo C:1 2000 1/8
KRJ 23.09.2017 Hukkapuro (tarinakisat) Helppo C 1/4 [tarina]
KRJ 26.09.2017 Kisakeskus Jelly Helppo B 2/8
KRJ 08.01.2018 Mörkövaara Helppo A 7/100
KRJ 09.01.2018 Mörkövaara Helppo A 9/100
KRJ 10.05.2018 Adina Helppo A 7/78
KRJ 12.05.2018 Adina Helppo A 4/78
KRJ 13.05.2018 Adina Helppo A 6/78
KRJ 16.05.2018 Adina Helppo A 5/78

ERJ:n alaiset esteratsastuskisat — 7 sijoitusta, joista 1 voitto

Maa Jaos Pvm. Järjestäjä (linkki kutsuun) Luokka Sijoitus
ERJ 11.09.2017 Team J&K 60 cm 1/30
ERJ 07.01.2018 Mörkövaara 90 cm 7/74
ERJ 08.01.2018 Mörkövaara 90 cm 2/74
ERJ 10.01.2018 Mörkövaara 90 cm 6/74
ERJ 07.01.2018 Team J&K 90 cm 5/40
ERJ 09.01.2018 Team J&K 90 cm 4/40
ERJ 05.07.2018 Elohiljan Suomenhevoset 90 cm 5/30

Palkintokaappi


Päiväkirja valmennukset, kuulumiset ja muut kertomukset


Helmin mietteitä näyttelyvisiitiltä Namerissa 04. joulukuuta 2017 / päiväkirjamerkintä / kirjoittanut VRL-00135

Mikäs kumma paikka se tällainen on? Hieman on epätasainen kenttä, ja suuri! Aitoja ei edes näy. Vai onkohan tämä ehkä iso hiekkatarha? Oli mikä oli niin hiekkaa riittää. Ja hevosia! Joka paikassa on aivan vieraan näköisiä hevosia, osa aivan omituisen näköisiä. Pitkä kaula ja ihme möykky selässä, sylkevätkin vielä. Mutta mikäs minä olen muita arvostelemaan, annetaan kaikkien kukkien kukkia.

Ai jahas, Kristiina tahtoo mennä tuonne. No seurataan perässä, kyllä se narunjatke yleensä tietää, mikä on minulle hyväksi. Mahtaakohan tosin itsekään tietää missä ollaan. Kuumakin on kaiken lisäksi, eikö kotona ollut luntakin maassa? Kaikkeen sitä hevosparka joutuu elämänsä aikana. Mitäs nyt? Kavioöljyä? Taidetaankin olla näyttelyissä, ihmekään että olen saanut nauttia puunaamisesta. Se siis tarkoittaa sitä, että pääsen pian kaikkien ihailtavaksi kehään! Toivottavasti siellä ei ole montaa yhtä nättiä hevosta kuin minä. Vaikka nöyrä suomalainen olenkin niin pakko se on tunnustaa, nautin huomiosta.

Aika astella kehään. Yksi, kaksi... Kahdeksan muuta hevosta! Tässähän alkaa tuntemaan olonsa uhatuksi. No ei vain, näin kaunis tamma kuin itse olen, eihän tässä ole mitään hätää. Hiukan kävellään kehää ympäri tähän suuntaan, sitten otetaan toiseen suuntaan pari raviaskelta, seistään nätisti paikoillaan ja tadaa! Palkintohan se sieltä napsahti. Kuten myös kaksijalkaisten huomio, sekä oikein ammattimaisella kameralla otettuja kuvia. Ja se parhain, Kristiinalta saatu porkkananpala. Ei sitä voisi helpommalla työllä saada itseään onnelliseksi.


Ensimmäinen sija kouluratsastuskisoissa Hukkapurossa Helppo C -luokassa 23. syyskuuta 2017 / tarinakisaosallistuminen / kirjoittanut Kristiina Kalvakka VRL-01371

Helmi ravaa kisakentälle reippaana ja kuuliaisena. Se pysähtyy pienestä avusta juuri siihen, mihin on tarkoituskin. Tervehdin tuomareita ja saan samalla piilotettua virneeni; tämän pitäisi olla helppo nakki!

Katsomossa pirisee puhelin. Eipä tuo mitään, varmaankin joku unohtanut laittaa luurinsa äänettömälle ja sulkee sen ihan juuri. Mutta:

"No moi Marjatta! Hei mä oon just Hukkapurossa kattomassa koulukisoja, mut kyl mä voin puhuu, ei täs mitää!", kajahtaa katsomosta.

Voi jumpe.

"Hei mitä sulle kuuluu?" ääni kailottaa eikä odota vastausta, vaan jatkaa oitis: "Tietsä mä näin taas unta siitä yksisarvisesta, mä oikeesti luulen että se kristalliterapia auttaa! Mun näppylätkin on jo melkein kokonaan hävinny, kato! Ai niin ethän sä nää, kun sä oot siellä ja mä oon täällä! AHAHAHAHAA!" ilmoille räjähtää valtava naurunremakka, jonka tuskin voi uskoa olevan lähtöisin yhdestä ainoasta ihmisestä.

Hammasta purren ohjaan Helmin kolmikaariselle kiemuralle.

"Joo mut arvaa mitä! Siinä unessa se yksisarvinen sano mulle, että Sirpan miehellä on joku juttu sen kahvilan Mairen kanssa! Nii-i! Nii arvaa, sit seuraavana päivänä mä kävin siel kahvilassa, nii se Sirpan Osku oli siellä! Joo, oikeesti! Söi pullaa siellä ja joi kahvia, ja siis se Maire toi sille santsikupin pöytään! Mustakin se oli tosi epäilyttävää, niin mä soitin heti Sirpalle ja..."

Pitikö tässä kohtaa keventää vai ei? Vaihdan äkkiä takaisin harjoitusraviin.

"...arvaa, Sirpa sit pyys että mä seuraisin Oskua sen päivän, silleen salapoliisijuttui you know, ja mä sit lähdin seuraamaan Oskua kun se lähti sieltä. Nii arvaa! Se meni kauppaan ja osti pullaa, vaikka oli just syöny sellasen! Ja sanoin sit Sirpalle että omatunto sillä Oskulla selkeesti kolkuttaa, kun se tuo kotiin pullaa tolla tavalla, yrittää jotenki tiedätkö hyvitellä että söi sen Mairen pullaa, siis kyllä sä tiedät mitä mä tarkotan."

Pysähdyksen piti olla vain nelisen sekunttia, penteleen pentele! Äkkiä peruutus, sitten taas ravia. Mihin suuntaan piti mennä?

"Ja tiedätkö mitä! Sit Sirpa alkoi itkemään että Osku on varmaan saanu selville siitä Carlosista, siis siitä sen Sirpan lomajutusta, ja siksi Osku nyt tehny tolleen! Se on kato mustasukkainen, ajattelee että Sirpa on lähdössä Carlosin mukaan. Ja jos nyt sulle vaan tän sanon..." (kälättäjä koventaa ääntään) "...niin on se Sirpa kyllä sellasta puhunutkin! Carlosilla on kato sitä rahaa ja joku huvila yy äm äs."

Laukannosto, jossain näillä main piti kai nostaa laukka? Vai kohta vasta?

"Mut arvaa! Mä luulen ettei sillä Carlosilla oo puhtaat jauhot pussissa! Nimittäin kun Sirpa näytti sen kuvaa joskus, niin mun parantavat kristallit muuttu ihan kylmiksi, niin mä aloin vähän selvittämään tätä juttua ja sit kävi niin, että sain yksisarvisilta viestin että Carlosia ympäröi sellainen tahmainen energia, tietkö, niinku että se on ihan ku joku tietkö vaarallinen ihminen. Kuitenkin jotain mafiajuttuja tai jotain! Joo! Että nyt mä sit mietin että pitääkö sanoa Sirpalle että varoo vähän. Joo, mut oli hauska jutella! Mä lähden nyt täältä kisoista pois kun ei toi tuolla kentällä osaa mitään, eihän tätä kehtaa kattookkaan, siis tosi paljon taso laskenut... Joo moi!"

Havahdun. Helmi on pysähtynyt kentän laitaan ja nyhtää tyytyväisenä ruohotupsua aidan takaa. Tunnen tuomareiden ja yleisön katseet pistävänä niskassani ja vain vaivoin saan oltua kiroilematta ääneen. Anti olla viimeinen kerta, kun lähden kisoihin ilman että olen saanut katsottua päivän annokseni saippuaoopperoita!