Suomenhevoskasvatus

Saarnitupa kasvattaa ratsulinjaisia suomenhevosia kasvattajaliitteellä Saarnituvan. Kasvatustyömme pyrkimyksenä on saada aikaiseksi terveitä, hyväluonteisia ja suomenhevosen rotumääritelmän hyvin täyttäviä yksilöitä, jotka soveltuvat mainiosti käyttöön kuin käyttöön. Jokainen meillä syntyvä kasvatti on huolellisen suunnittelutyön tulos.

Saarnituvan suomenhevoskasvatus on alkanut siinä mielessä melko vaatimattomasti, että päätimme aloittaa kasvatustoimintamme omalta osaltamme aivan puhtaalta pöydältä. Kaikki alkuperäiset kantahevosemme edustavat täysin uusia sukulinjoja, joita olemme sitten lähtenee hiljakseen kehittämään eteenpäin. Vaatimaton tavoitteemme on, että jonakin päivänä Saarnituvan kantaoriit ja -tammat tunnetaan laajemmaltikin hyvinä periyttäjinä, joista polveutuvia suomenhevosia pidetään yleisesti haluttuina ja laadukkaina. Myös "ulkopuolisia" sukulinjoja on vähitellen otettu mukaan tallin hevoskantaan ja sitä kautta jalostusohjelmaan — tarkoitushan ei tietenkään ole, että Saarnitupa olisi jokin muusta virtuaalimaailmasta erillään oleva kupla, vaan haluamme omalta osaltamme viedä koko virtuaalista suomenhevoskasvatusta eteenpäin tuomalla mukaan omaa, uutta vertamme sekä vaalimalla vuosien saatossa jo syntyneitä eri kasvattajien työnä ja yhteistyönä syntyneitä sukulinjoja.

Suomenhevonen on monipuolinen rotu, ja haluammekin korostaa monipuolisuutta kasvatustoiminnassamme. Meillä tämä näkyy esimerkiksi siinä, että emme ole keskittyneet kasvattamaan ainoastaan mihinkään yhteen tiettyyn lajiin painottuneita yksilöitä, vaan tallista löytyy niin kouluun, esteille kuin kenttäratsastukseenkin painottuneita suomenhevosia, unohtamatta tietenkään lahjakkaita yleisratsujamme. Myös suomenhevosten mahdollinen väriskaala on yllättävän laaja, ja arvostamme suokeillamme niin kutsuttuja "erikoisvärejä", vaikka emme syrji tyypillisiä rautiaitakaan, vaan pidämme niitä yhtä lailla arvossa. Tallin tämänhetkisestä hevoskaartista löytyy perusrautiaiden lisäksi niin ruunikoita, mustia, kimoja, suomenkirjavuutta kuin muutama voikkokin. Tämän lisäksi jokunen rautias ja voikko tammamme kantaa hopeageeniä, jonka seurauksena myös hopeavärit tulevat varmasti olemaan näkyvämmin edustettuina hevoskannassamme.

Ohjeet kasvatin rekisteröintiin

Kun olet rekisteröimässä Saarnituvan kasvattia VRL:n hevosrekisteriin, ole hyvä ja merkitse hakemukseen seuraavat tiedot:

Kasvattaja: SAAR8043
Kasvattajaliite: Saarnituvan
Syntymämaa: Suomi

Yleiset jalostusperiaatteet

1. Päätavoitteet — Tavoitteenamme on saada aikaiseksi rodulleen tyypillisiä yksilöitä niin ulkomuotonsa kuin käyttötarkoituksensakin puolesta. Meille on tärkeää, että kasvattimme ovat kaikin puolin terveitä, rakenteeltaan korrekteja ja luonteeltaan selväpäisiä, mutta ennen kaikkea haluamme, että niillä on hyvät käyttöominaisuudet sekä mahdollisuudet pärjätä hyvin elämässään käytössä kuin käytössä.

2. Ominaisuuksien periytyminen — Ominaisuuksien periytyminen on keskeinen osa kasvatustoimintaamme. Tätä varten meillä on käytössä tallin omistajan, Arnikan, kehittämä periytymisjärjestelmä, johon voit tutustua tarkemmin täällä. Tämän järjestelmän ansiosta jokainen meillä syntyvä varsa on alusta lähtien omanlaisensa yksilö. Niillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, jotka ne ovat perineet vanhemmiltaan ja jotka ne periyttävät edelleen omille jälkeläisilleen. Hyviä valintoja tekemällä vahvuuksia voidaan korostaa ja hevosen heikompia puolia pyrkiä minimoimaan.

3. "Tasasukuisuus" joutaa romukoppaan — Useiden virtuaalihevoskasvattajien ihannoima "sukutaulujen tasaisuus" — siis se, että hevosten sukutauluista löytyy tarkalleen yhtä monta polvea sukua sekä isän että emän puolelta — on meistä täysin turha ja jopa haitallinen tavoite. Siksi isä- ja emäehdokkaiden sukutaulujen pituudella ei ole pienintäkään merkitystä, kun valitsemme vanhempia syntyville kasvateillemme, vaan vaakakupissa painavat täysin muut asiat riippuen aina siitä, minkälaista varsaa kulloinkin toivotaan syntyväksi. Haluamme, että jokaisessa yhdistelmässä ori ja tamma täydentävät toisiaan mahdollisimman hyvin parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Hiljaisena tavoitteenamme on osaltamme auttaa tuomaan "epätasaisille" sukutauluille takaisin se arvostus, joka niille kuuluu.

4. Sukusiitoksen välttäminen — Sukutauluissa välttelemme samojen nimien kertaantumista liian tiiviisti, mutta emme katso turhan pahaksi asiaksi sitä, jos samat nimet ilmenevät useammin jossain niin kaukana sukutaulussa, ettei sillä ole syntyvän kasvatin kannalta merkitystä.

5. Sattumalla on näppinsä pelissä — Periytymisjärjestelmän ansiosta voi usein ennustaa suhteellisen tarkasti, millainen suunnitellusta varsasta on todennäköisesti tulossa käyttöominaisuuksiensa ja luonteenpiirteidensä puolesta. Varsan sukupuolen ja värityksen määräytyminen sen sijaan ovat kirjaimellisesti arpapeliä; mahdollinen väritys toki määräytyy periytymisjärjestelmän mukaan vanhempien genotyypin perusteella, mutta varsinainen varsalle päätyvä väritys yksinkertaisesti arvotaan mahdollisten vaihtoehtojen joukosta, ja sama pätee siihen, tuleeko varsasta tamma vai ori. Näin siis hyvästäkään yhdistelmästä ei välttämättä saada heti täydellisesti halutun kaltaista varsaa (syntyy esimerkiksi rautias ori, kun toivottiin ruunivoikonkirjavaa tammaa), ja tästä syystä voimme hyvin teettää varsoja samoista yhdistelmistä useita kertoja, kunnes halutunlainen varsa osuu kohdalle — jos on osuakseen.