Suomenhevoskasvatus

Saarnitupa kasvattaa ratsulinjaisia suomenhevosia kasvattajaliitteellä Saarnituvan. Kasvatustyön pyrkimyksenä on saada aikaiseksi terveitä, hyväluonteisia ja suomenhevosen rotumääritelmän hyvin täyttäviä yksilöitä, jotka soveltuvat mainiosti käyttöön kuin käyttöön. Jokainen meillä syntyvä kasvatti on huolellisen suunnittelutyön tulos.

Saarnituvan suomenhevoskasvatus on alkanut siinä mielessä melko vaatimattomasti, että tallin kasvatustoiminta on aloitettu aivan puhtaalta pöydältä. Kaikki tallin alkuperäiset kantahevoset edustavat täysin uusia sukulinjoja, joita on hiljakseen lähdetty kehittämään eteenpäin. Vaatimaton tavoitteemme on, että jonakin päivänä Saarnituvan kantaoriit ja -tammat tunnetaan laajemmaltikin hyvinä periyttäjinä, joista polveutuvia suomenhevosia pidetään yleisesti haluttuina ja laadukkaina. Myös "ulkopuolisia" sukulinjoja on vähitellen otettu mukaan tallin hevoskantaan ja sitä kautta jalostusohjelmaan. Haluamme omalta osaltamme viedä koko virtuaalista suomenhevoskasvatusta eteenpäin tuomalla mukaan omaa, uutta vertamme sekä vaalimalla vuosien saatossa jo syntyneitä eri kasvattajien työnä ja yhteistyönä syntyneitä sukulinjoja.

Suomenhevonen on monipuolinen rotu, ja Saarnituvassa pyritään ottamaan tämä monipuolisuus huomioon tallin kasvatustoiminnassa. Saarnituvassa ei olla esimerkiksi keskitytty kasvattamaan ainoastaan mihinkään yhteen tiettyyn lajiin painottuneita yksilöitä, vaan tallista löytyy niin kouluun, esteille kuin kenttäratsastukseenkin painottuneita suomenhevosia, unohtamatta tietenkään lahjakkaita yleisratsuja. Myös suomenhevosten väriskaala on yllättävän laaja. Meillä arvostetaan niin kutsuttuja "erikoisvärejä", mutta pidämme yhtä kaikki arvossa myös tyypillistä rautiasta väritystä. Tallin tämänhetkisestä hevoskaartista löytyy perusrautiaiden lisäksi niin ruunikoita, mustia, kimoja, suomenkirjavuutta kuin muutama voikkokin. Tämän lisäksi jokunen rautias ja voikko tammamme kantaa hopeageeniä, minkä seurauksena myös hopeavärit tulevat varmasti ennen pitkää olemaan näkyvämmin edustettuina Saarnituvan hevoskannassa.


Yleiset jalostusperiaatteet

1. Päätavoitteet — Tavoitteena on saada aikaiseksi rodulleen tyypillisiä yksilöitä niin ulkomuotonsa kuin käyttötarkoituksensakin puolesta. On tärkeää, että kasvattimme ovat kaikin puolin terveitä, rakenteeltaan korrekteja ja luonteeltaan selväpäisiä, ja että niillä on hyvät käyttöominaisuudet sekä mahdollisuudet pärjätä hyvin elämässään käytössä kuin käytössä.

2. Ominaisuuksien periytyminen — Ominaisuuksien periytyminen on keskeinen osa tallin kasvatustoimintaa. Tätä varten käytössä on tallin omistajan, Arnikan, kehittämä periytymisjärjestelmä, johon voit tutustua tarkemmin täällä. Tämän järjestelmän ansiosta jokainen tallilla syntyvä varsa on alusta lähtien omanlaisensa yksilö. Niillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, jotka ne ovat perineet vanhemmiltaan ja jotka ne periyttävät edelleen omille jälkeläisilleen. Hyviä valintoja tekemällä vahvuuksia voidaan korostaa ja hevosen heikompia puolia pyrkiä minimoimaan.

3. "Tasasukuisuus" joutaa romukoppaan — Useiden virtuaalihevoskasvattajien ihannoima "sukutaulujen tasaisuus" – siis se, että hevosten sukutauluista löytyy tarkalleen yhtä monta polvea sukua sekä isän että emän puolelta – on täysin turha ja jopa haitallinen tavoite. Siksi isä- ja emäehdokkaiden sukutaulujen pituudella ei ole pienintäkään merkitystä tallin kasvatustoiminnassa, vaan vaakakupissa painavat täysin muut asiat riippuen siitä, minkälaista varsaa kulloinkin toivotaan syntyväksi. Haluamme, että jokaisessa yhdistelmässä ori ja tamma täydentävät toisiaan mahdollisimman hyvin parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Hiljaisena tavoitteena on auttaa tuomaan "epätasaisille" sukutauluille takaisin se arvostus, joka niille kuuluu.

4. Sukusiitoksen välttäminen — Sukutauluissa vältellään samojen nimien kertaantumista liian tiiviisti. Samojen nimien toistumista jossain niin kaukana sukutaulussa, ettei sillä ole syntyvän kasvatin kannalta merkitystä, ei kuitenkaan pidetä liian pahana asiana.

5. Sattumalla on näppinsä pelissä — Periytymisjärjestelmän ansiosta voi usein ennustaa suhteellisen tarkasti, millainen suunnitellusta varsasta on todennäköisesti tulossa käyttöominaisuuksiensa ja luonteenpiirteidensä puolesta. Varsan sukupuolen ja värityksen määräytyminen sen sijaan ovat kirjaimellisesti arpapeliä; mahdollinen väritys toki määräytyy periytymisjärjestelmän mukaan vanhempien genotyypin perusteella, mutta varsinainen varsalle päätyvä väritys yksinkertaisesti arvotaan mahdollisten vaihtoehtojen joukosta, ja sama pätee siihen, tuleeko varsasta tamma vai ori. Näin siis hyvästäkään yhdistelmästä ei välttämättä saada heti täydellisesti halutun kaltaista varsaa (syntyy esimerkiksi rautias ori, kun toivottiin ruunivoikonkirjavaa tammaa), ja tästä syystä voimme hyvin teettää varsoja samoista yhdistelmistä useita kertoja, kunnes halutunlainen varsa osuu kohdalle – jos on osuakseen.